سرطان تیروئید ممکن است بعد از مراجعه فرد به پزشک به دلیل علائم تشخیص داده شود ، یا ممکن است در طی یک معاینه روتین جسمی یا سایر آزمایشات مشاهده شود. اگر دلیلی وجود دارد که گمان کنید احتمال ابتلا به سرطان تیروئید دارید ، پزشک شما برای تأیید تشخیص از یک یا چند آزمایش استفاده می کند. در صورت یافتن سرطان ، آزمایش های دیگری ممکن است انجام شود تا اطلاعات بیشتری در مورد سرطان پیدا شود.
تاریخچه پزشکی و معاینه بدنی
اگر علائم یا علائمی دارید که نشان می دهد ممکن است سرطان تیروئید داشته باشید ، پزشک متخصص بهداشت شما می خواهد از تاریخچه پزشکی کامل شما آگاه باشد. از شما درمورد عوامل خطر ، علائم و سایر مشکلات یا نگرانیهای سلامتی از شما سؤال خواهد شد. اگر شخصی در خانواده شما مبتلا به سرطان تیروئید (به ویژه سرطان مدولاری تیروئید) یا تومورهایی به نام فئوکروموسیتوم است ، مهم است که به پزشک خود بگویید ، زیرا ممکن است در معرض خطر این بیماری باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم احتمالی سرطان تیروئید و سایر مشکلات سلامتی ، پزشک شما را معاینه می کند. در طول امتحان ، پزشک به اندازه و استحکام تیروئید شما و هرگونه غده لنفاوی بزرگ در گردن شما توجه ویژه ای خواهد کرد.
تست های تصویربرداری
آزمایشات تصویربرداری ممکن است به چند دلیل انجام شود:
برای کمک به پیدا کردن مناطق مشکوک که ممکن است سرطان باشد
برای یادگیری اینکه سرطان تا چه حد ممکن است شیوع داشته باشد
برای تعیین اینکه آیا درمان مؤثر است یا خیر
افرادی که سرطان تیروئید دارند و یا ممکن است مبتلا به آن باشند ، یک یا چند مورد از این آزمایشات را دریافت می کنند.
سونوگرافی
سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر بخش هایی از بدن شما استفاده می کند. شما در طول این آزمایش در معرض تابش قرار ندارید.
این آزمایش می تواند به تعیین گره تیروئید جامد یا پر از مایع کمک کند. (گره های جامد به احتمال زیاد سرطانی هستند.) همچنین می توان از آن برای بررسی تعداد و اندازه گره های تیروئید و همچنین در تعیین اینکه آیا گره های لنفاوی مجاور بزرگ شده اند ، استفاده می کند زیرا سرطان تیروئید گسترش یافته است.
در مورد گره های تیروئید که احساس خیلی کمی دارند ، می توان از این تست برای هدایت یک سوزن بیوپسی به داخل گره استفاده کرد تا از آن نمونه بگیرید. حتی وقتی یک گره به اندازه کافی احساس خوبی داشته باشد ، بیشتر پزشکان ترجیح می دهند از سونوگرافی برای هدایت سوزن استفاده کنند.
اسکن با ید رادیواکتیو
از اسکنهای با ید رادیواکتیو می توان برای تعیین اینکه آیا فرد مبتلا به توده گردن مبتلا به سرطان تیروئید است ، استفاده می شود. آنها همچنین اغلب در افرادی که قبلاً با سرطان تمایز یافته تمیز (سلول پاپیلری ، فولیکولی یاهرتل سل تشخیص داده شده اند مورد استفاده قرار می گیرد تا نشان دهد شیوع آن گسترش یافته است. از آنجا که سلولهای سرطانی تیروئید مدولاری ید را جذب نمی کنند ، از اسکن رادیو ید برای این سرطان استفاده نمی شود.
برای این آزمایش مقدار کمی ید رادیواکتیو به نام I-131 بلعیده می شود (معمولاً به صورت مایع یا کپسول). با گذشت زمان ، ید توسط غده تیروئید (یا سلولهای تیروئید در هر جای بدن) جذب می شود. از یک دوربین ویژه چند ساعت بعد استفاده می شود تا ببیند که رادیواکتیویته در کجا قرار دارد.
برای اسکن تیروئید ، دوربین برای اندازه گیری میزان اشعه در غده در جلوی گردن شما قرار می گیرد. نواحی غیرطبیعی تیروئید که رادیواکتیویته کمتری نسبت به بافت اطراف دارند ، گره های سرد گفته می شود و مناطقی که تابش بیشتری انجام می دهند گره های گرم گفته می شوند. گره های گرم معمولاً سرطانی نیستند ، اما گره های سرد می توانند خوش خیم یا سرطانی باشند. از آنجا که گره های خوش خیم و سرطانی ممکن است سرد به نظر برسند ، این آزمایش به خودی خود نمی تواند سرطان تیروئید را تشخیص دهد.
پس از عمل جراحی سرطان تیروئید ، اسکن رادیویی کل بدن برای جستجوی گسترش گسترده در بدن مفید است. این اسکن اگر حساس تر شود اگر کل غده تیروئید با عمل جراحی برداشته شود زیرا بیشتر ید رادیواکتیو توسط سایر سلولهای سرطانی تیروئید جمع آوری می شود.
در صورتی که بیماران دارای سطح بالای هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH یا تیروتروپین) باشند ، اسکن های رادیو ید بهترین کار می کنند. برای افرادی که تیروئید آنها برداشته شده است ، با متوقف کردن قرص های هورمون تیروئید برای چند هفته قبل از آزمایش ، می توان سطح TSH را افزایش داد. این منجر به پایین آمدن سطح هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید) می شود و باعث می شود غده هیپوفیز TSH بیشتری را آزاد کند ، که به نوبه خود هر سلول سرطانی تیروئید را تحریک می کند که ید رادیواکتیو را به خود اختصاص دهد. نکته مهم این است که می تواند باعث علائم کم کاری تیروئید از جمله خستگی ، افسردگی ، افزایش وزن ، خواب آلودگی ، یبوست ، درد عضلات و کاهش غلظت شود. یکی از راه های افزایش سطح TSH بدون اینکه هورمون تیروئید را مهار نکند ، دادن فرم تزریقی تیروتروپین (تیروژن) قبل از اسکن است.
از آنجا که هر ید موجود در بدن می تواند در این آزمایش تأثیر بگذارد ، معمولاً به افراد گفته می شود که از مواد غذایی یا داروهای حاوی ید برای چند روز قبل از اسکن جلوگیری کنند.
از ید رادیواکتیو همچنین می توان برای درمان سرطان متمایز تیروئید استفاده کرد ، اما در دوزهای بسیار بالاتر تجویز می شود. این نوع درمان در درمان ید رادیواکتیو (رادیواکتیو) توضیح داده شده است.
رادیو
رادیوگرافی قفسه سینه
اگر به سرطان تیروئید (به ویژه سرطان فولیکول تیروئید) مبتلا شده باشید ، ممکن است یک اشعه ایکس ساده از قفسه سینه شما انجام شود تا ببیند آیا سرطان به ریه های شما سرایت کرده است یا خیر.
اسکن توموگرافی کامپیوتری CT
سی تی اسکن یک آزمایش با اشعه ایکس است که تصاویر مقطعی از بدن شما را دقیق می کند. این می تواند به تعیین محل و اندازه سرطانهای تیروئید و میزان گسترش آنها در مناطق اطراف کمک کند ، اگرچه سونوگرافی معمولاً آزمایش مورد نظر است. همچنین می توان از CT اسکن برای جستجوی گسترش در اندامهای دوردست مانند ریه ها استفاده کرد.
یکی از مشکلات استفاده از اسکن CT این است که رنگ کنتراست CT حاوی ید است ، که در اسکن های رادیو ید تداخل دارد. به همین دلیل ، بسیاری از پزشکان اسکن MRI را برای سرطان متمایز تیروئید ترجیح می دهند.
اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI
اسکن های MRI به جای تابش از آهن ربا استفاده می کنند تا تصاویر مقطعی دقیق از بدن شما ایجاد شود. MRI را می توان برای جستجوی سرطان در تیروئید یا سرطانی که در مناطق نزدیک یا دوردست بدن گسترش یافته است ، استفاده کرد. اما سونوگرافی معمولاً اولین انتخاب برای جستجوی تیروئید است. MRI می تواند تصاویر بسیار مفصلی از بافتهای نرم مانند غده تیروئید ارائه دهد. اسکن های MRI همچنین در بررسی مغز و نخاع بسیار مفید هستند.
اسکن توموگرافی انتشار پوزیترون PET
اگر سرطان تیروئید شما از نظر ید رادیواکتیو استفاده نشود ، اسکن PET می تواند بسیار مفید باشد. در این شرایط ، اسکن PET ممکن است بتواند تشخیص دهد که سرطان شیوع پیدا کرده است یا خیر.
بیوپسی
تشخیص واقعی سرطان تیروئید با بیوپسی انجام می شود ، که در آن سلول های ناحیه مشکوک برداشته شده و در آزمایشگاه بررسی می شوند.
اگر پزشک فکر می کند بیوپسی مورد نیاز است ، ساده ترین راه برای تشخیص اینکه آیا توده تیروئید یا گره ای از سرطان سرطانی است با یک آسپیراسیون سوزن خوب (FNA) از گره تیروئید است. این نوع بیوپسی ممکن است در مطب یا کلینیک پزشک انجام شود.
قبل از بیوپسی ممکن است بیهوشی موضعی (داروی بی حسی) بر روی گره به پوست تزریق شود ، اما در بیشتر موارد به بیهوشی نیاز نیست. پزشک شما یک سوزن نازک و توخالی را مستقیماً درون ندول قرار می دهد تا برخی از سلول ها و چند قطره از مایعات را داخل یک سرنگ بیاورد. پزشک معمولاً این نمونه ها را ۲ یا ۳ بار دیگر تکرار می کند و نمونه هایی از چندین ناحیه ندول را می گیرد. نمونه های بیوپسی سپس به آزمایشگاه فرستاده می شوند و در آنجا مورد بررسی قرار می گیرند که سلول ها سرطانی یا خوش خیم به نظر می رسند.
خونریزی در محل بیوپسی به جز در افرادی که اختلالات خونریزی دارند بسیار نادر است. اگر مشکل خونریزی دارید یا از داروهای موثر در خونریزی مانند آسپرین یا رقیق کننده خون استفاده می کنید ، حتما به پزشک خود بگویید.
این آزمایش به طور کلی روی تمام ندول های تیروئید انجام می شود که به اندازه کافی بزرگ هستند تا احساس شوند. این بدان معناست که آنها از یک سانتیمتر (حدود ۱/۲ اینچ) بزرگتر هستند. پزشکان غالباً از سونوگرافی برای دیدن تیروئید در حین بیوپسی استفاده می کنند ، این به شما کمک می کند تا نمونه هایی از مناطق مناسب دریافت کنید. این به خصوص برای گره های کوچکتر مفید است. بیوپسی FNA همچنین می تواند برای بدست آوردن نمونه هایی از گره های لنفاوی متورم در گردن مورد استفاده قرار گیرد تا ببیند آیا آنها دارای سرطان هستند.
بعضی اوقات بیوپسی FNA باید تکرار شود زیرا نمونه ها سلول کافی ندارند. بیشتر بیوپسی های FNA نشان می دهد که گره تیروئید خوش خیم است. به ندرت ، بیوپسی ممکن است به عنوان خوش خیم برگردد حتی اگر سرطان وجود داشته باشد. سرطان فقط در حدود ۱ از هر ۲۰ نمونه بیوپسی FNA تشخیص داده شده است.
اگر نتایج یافته FNA با اطمینان خاطر نشان ندهد که گره خوش خیم یا بدخیم است ، گاهی اوقات نتایج آزمایش به عنوان “مشکوک” یا “از اهمیت نا مشخص” برمی گردد. اگر این اتفاق بیفتد ، پزشک می تواند آزمایشات آزمایشگاهی را روی نمونه سفارش دهد (به تصویر زیر مراجعه کنید).
اگر تشخیص بعد از انجام بیوپسی FNA روشن نباشد ، ممکن است برای بدست آوردن نمونه بهتر به بیوپسی درگیر شوید ، به خصوص اگر پزشک دلیل داشته باشد که گره ممکن است سرطان باشد. این ممکن است شامل بیوپسی هسته ای با استفاده از یک سوزن بزرگتر ، بیوپسی جراحی “باز” برای برداشتن گره یا لوبکتومی (برداشتن نیمی از غده تیروئید) باشد. بیوپسی های جراحی و لوبکتومی در اتاق عمل در حالی که شما تحت بیهوشی عمومی (در یک خواب عمیق) قرار دارید انجام می شود. لوبکتومی همچنین می تواند اصلی ترین درمان برخی از سرطانهای اولیه باشد ، اگرچه برای بسیاری از سرطانها بقیه تیروئید نیز لازم است که از بین بروند (در طی عملیاتی تحت عنوان تیروئیدکتومی تکمیلی).
تست های آزمایشگاهی نمونه های بیوپسی (یا سایر موارد)
در بعضی موارد ، پزشکان ممکن است از آزمایشات مولکولی برای جستجوی تغییرات خاص ژن در سلولهای سرطانی استفاده کنند. این ممکن است به دلایل مختلف انجام شود:
اگر نتایج بیوپسی FNA واضح نیست ، پزشک ممکن است آزمایشات آزمایشگاهی را بر روی نمونه ها انجام دهد تا ببیند آیا تغییراتی در ژن های BRAF یا RET / PTC وجود دارد. یافتن یکی از این تغییرات ، سرطان تیروئید را بسیار محتمل می کند.
برای برخی از انواع سرطان تیروئید ، آزمایشات مولکولی ممکن است انجام شود تا مشخص شود که آیا سلولهای سرطانی در ژنهای خاصی (مانند ژنهای BRAF ، RET / PTC یا NTRK ) تغییراتی دارند یا خیر ، این بدان معنی است که برخی داروهای هدفمند ممکن است در درمان سرطان مفید باشند.
این آزمایشات را می توان روی بافتی که در حین بیوپسی یا جراحی سرطان تیروئید انجام شده است ، انجام داد. اگر نمونه بیوپسی خیلی کوچک باشد و تمام آزمایش های مولکولی انجام نشود ، آزمایش ممکن است روی خون که از یک ورید گرفته شده است نیز انجام شود ، درست مثل یک قرعه کشی خون معمولی.
آزمایش خون
آزمایش خون برای یافتن سرطان تیروئید استفاده نمی شود. اما آنها می توانند به شما نشان دهند که تیروئید شما به طور عادی کار می کند ، که ممکن است پزشک را در تصمیم گیری در مورد سایر آزمایشات کمک کند. همچنین می توان از آنها برای نظارت بر برخی سرطانها استفاده کرد.
هورمون تحریک کننده تیروئید ( (TSH
آزمایشات سطح خون هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH یا تیروتروپین) ممکن است برای بررسی فعالیت کلی غده تیروئید شما استفاده شود. در صورتی که تیروئید به اندازه کافی هورمون ایجاد نکند ممکن است سطح TSH که توسط غده هیپوفیز ساخته می شود زیاد باشد. این اطلاعات می تواند برای کمک به انتخاب کدام یک از آزمایش های تصویربرداری (مانند اسکن های اولتراسوند یا رادیو ید) برای جستجوی گره تیروئید استفاده شود. سطح TSH معمولاً در سرطان تیروئید طبیعی است.
T3) و T4 هورمونهای تیروئید)
اینها اصلی ترین هورمون های ساخته شده توسط غده تیروئید هستند. همچنین ممکن است سطح این هورمون ها اندازه گیری شود تا احساس عملکرد غده تیروئید را بدست آورید. سطح T3 و T4 معمولاً در سرطان تیروئید طبیعی است.
تیروگلوبولین
تیروگلوبولین پروتئینی است که توسط غده تیروئید ساخته می شود. اندازه گیری سطح تیروگلوبولین در خون نمی تواند برای تشخیص سرطان تیروئید استفاده شود ، اما می تواند پس از درمان مفید باشد. یک روش معمول برای درمان سرطان تیروئید از بین بردن بیشتر تیروئید با جراحی و سپس استفاده از ید رادیواکتیو برای از بین بردن سلولهای تیروئید باقیمانده است. این درمانها باید طی چند هفته به سطح بسیار پایینی تیروگلوبولین در خون منجر شود. اگر کم نیست ، این ممکن است به معنای آن باشد که هنوز سلول های سرطانی تیروئید در بدن وجود دارد. اگر سطح بعد از پایین آمدن مجدداً بالا رود ، این نشانه ای از بازگشت سرطان است.
کلسی تونین
کلسی تونین هورمونی است که به کنترل نحوه استفاده از کلسیم بدن کمک می کند. این سلول توسط سلولهای C در تیروئید ساخته می شود ، سلولهایی که می توانند به سرطان مدولاری تیروئید ( ( MTC تبدیل شوند. اگر مشکوک به MTC باشد یا سابقه خانوادگی این بیماری را دارید ، آزمایش خون سطح کلسی تونین می تواند به جستجوی MTC کمک کند. این آزمایش همچنین برای جستجوی عود مجدد MTC پس از درمان استفاده می شود. از آنجا که کلسی تونین می تواند بر کلسیم خون تأثیر بگذارد ، ممکن است این موارد بررسی شود.
آنتی ژن کارسینوembryonic (CEA)
افراد مبتلا به MTC غالباً دارای سطح بالایی از پروتئین به نام آنتی ژن کارسینوembryonic (CEA) هستند. آزمایشات مربوط به CEA می تواند به کنترل این سرطان کمک کند.
آزمایش خون دیگر
ممکن است آزمایش خون دیگری نیز داشته باشید. به عنوان مثال ، اگر شما برای جراحی برنامه ریزی کرده اید ، آزمایشاتی برای بررسی تعداد گلبول های خون ، جستجوی اختلالات خونریزی و بررسی عملکرد کبد و کلیه انجام می شود.
کارسینوم تیروئید مدولاری ( (MTC می تواند توسط یک سندرم ژنتیکی ایجاد شود که باعث ایجاد توموری به نام فئوکروموسیتوم نیز می شود. اگر بیمار تحت بیهوشی (در خواب عمیق) باشد ، فئوکروموسیتوم می تواند در حین عمل مشکلاتی ایجاد کند. به همین دلیل اغلب بیماران مبتلا به MTC که تحت عمل جراحی قرار می گیرند ، آزمایش می شوند تا ببینند که آیا فئوکروموسیتوم نیز دارند. این می تواند به معنای آزمایش خون برای اپی نفرین (آدرنالین) و هورمون مربوط به نام نوراپی نفرین و / یا آزمایش ادرار برای محصولات تجزیه آنها (به نام متانفرین) باشد.
معاینه تارهای صوتی (لارنگوسکوپی)
تومورهای تیروئید بعضی اوقات می توانند بر روی تارهای صوتی اثر بگذارند. اگر قصد انجام جراحی برای درمان سرطان تیروئید را دارید ، احتمالاً ابتدا رویه ای به نام لارنگوسکوپی انجام می شود تا ببینید که تارهای به طور عادی در حال حرکت هستند یا خیر. برای این معاینه ، پزشک در آینه های مخصوص حنجره (جعبه صوتی) با آینه های مخصوص یا با لارنگوسکوپ ، یک لوله نازک با یک نور و یک لنز در انتها برای مشاهده گلو را نگاه می کند.